Okul Müdürü Hüseyin KANDEMİR, okulun yeni projesi hakkında şunları söyledi:
Biz bir ilkokuluz. Genellikle pasif öğrenme yöntemlerine sahip geleneksel sınıf ortamlarımız var.Bu ortam,yaratıcılığı,hayal gücü ve üretkenliği teşvik etme konusunda yetersiz kalmakta,öğrencilerin dikkatini çekmekte zorluklar yaşanmaktadır. Her öğrencinin öğrenme hızı,tarzı farklıdır.Bu da öğrenme sürecinde zorluklara neden olur. Öğretmenlerin teknolojiyi kullanma beceri ve olanağı sınırlıdır. Bilgiyi hayatında nasıl kullanacağını anlayamayan öğrencinin yaparak yaşayarak öğreneceği bir alana ihtiyacı vardır.Bu nedenle,son yıllarda Avrupa Okul Ağı’nın ve MEB’nın önem verdiği bir FCL(Future Classroom Lab) kurmaya başladık ve onay için MEB’na başvurduk. Bu yenilikçi sınıf, henüz ülkemizde de çok yenidir ve İzmir’de hiç bulunmamaktadır.
Projemizde kurmaya başladığımız FCL sınıfı Üretim, Etkileşim, Sunum, Araştırma, İş Birliği ve Geliştirme Gibi 6 esnek alandan oluşmaktadır.
FCL’de teknolojiyle desteklenen esnek öğrenme alanları,aktif öğrenme, harmanlanmış öğrenme, sorgulamaya dayalı öğrenme, oyun temelli öğrenme ve çoklu zeka kuramı gibi pedagojik yaklaşımlarla öğrencilere etkili ve kalıcı bir öğrenme deneyimi sunmak için kullanılmaktadır. FCL, sadece fiziksel bir alan olmayıp pedagojik bir değişimle yenilikçi öğrenme süreçleri oluşturmayı sağlar. Tasarımı,farklı öğrenme etkinliklerine uygun ortam yaratarak her öğrencinin kendi tarzına hitap eder.Yeni yöntemler öğrencinin üretken ve aktif olmasını sağlar. Takım çalışmaları ve grup projeleri kalıcı öğrenmeyi sağlar.İlkokula ait pedagojik ve teknolojik ihtiyaçları karşılayarak öğrenme ortamını daha etkili ve öğrenci merkezli hale getirir.Akademik ve sosyal beceriyi artırarak öğrencilerin geleceğe daha iyi ve aktif hazırlanmalarını sağlar.
Gerçekleştirilen tüm etkinlik ve uygulamaların temel amacı, her yönüyle aktif, gerçek yaşam problemlerine çözüm bulabilen,sorgulayarak seçimler yapabilen hem bireysel hem de takım halinde öğrenmenin sorumluluğunu üstlenebilen,iletişim kurabilen bir öğrenci profili oluşturmaktır.Bu sınıf aynı zamanda pedagojik bir dönüşümü temsil etmektedir.Modern eğitimin ihtiyaçlarına uygun, yenilikçi ve teknolojik bir öğrenme ortamı sağlamaktadır.Sınıfta eğitimde kullanılabilecek her türlü teknolojik araç bulunacaktır. Modüler tasarımıyla her öğrencinin farklı öğrenme stillerine göre yeniden düzenlenmeye elverişlidir.Bireysel öğrenmeyi desteklerken grup çalışmaları ile işbirliğini ve akran öğrenmesini kolaylaştırır.Fiziksel sınıf ortamı ile çevrimiçi öğrenme platformlarını birleştirerek her öğrencinin bireysel öğrenme hızına ve ilgilerine uygun deneyimler sunar.Bu sınıfı oluşturmaktaki hedeflerimiz öğrenmeyi destekleyen esnek, teknolojik ve yaratıcı sınıf tasarımı oluşturup işbirlikli,bireysel,grupla veya proje tabanlı öğrenme alanları gibi farklı öğrenme stillerine hitap eden yenilikçi eğitim ortamlarını öğrencilerimize sunmaktır.
Bu tasarımı teknolojiyle harmanlayarak eğitimde etkili olan sanal gerçeklik,artırılmış gerçeklik,3D yazıcılar,yeşil ekran gibi dijital araçların ve teknolojilerin kullanılması sağlamaktır.Böylelikle öğrencilerin teknolojiyi salt bir eğlence aracı olarak görmeyip eğitim alanında da kullanmalarını sağlayarak onların teknolojik okuryazarlığını ve dijital becerilerini geliştirmektir. Sınıfın grup çalışmalarına uygun modüler tasarımı sayesinde öğrencilerin problem çözme, eleştirel düşünme, iletişim ve işbirliği gibi 21.yy becerilerini geliştirmektir. Farklı yetenek ve gereksinimlere sahip öğrencilere kendilerini ifade edebilecekleri uygun ve erişilebilir öğrenme alanları içerisinde öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezine alan ve aktif katılımını teşvik eden kapsayıcı eğitim ortamı oluşturmaktır.Böylelikle öğrencinin fikirlerini test etmesine,bunları uygulayabilmesine izin vererek araştırma ve inovasyonun gelişimine destek olmaktır .Eğitimin diğer bir bileşeni olan öğretmenlere yeni teknolojileri ve pedagojik yaklaşımları etkin bir şekilde kullanabilmeleri için ulusal ve uluslararası düzlemde eğitimler sunmak,öğretmenlerin öğrenci merkezli öğrenme yöntemlerini daha etkin kullanmalarını sağlamak böylelikle mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaktır.Bu sayede öğretmenlerimiz uluslararası ağlara aktif olarak katılabilecek,buralarda kurdukları ilişkiler daha sonra yapılacak Erasmus+ projeleri için sağlam bir basamak oluşturacaktır.Son olarak geleceğimiz olan öğrencilerimize teknolojiyi sürdürülebilir ve etik bir şekilde kullanmaları konusunda farkındalık yaratabilmektir.
Kuruma uygun dijital araçlarla, zenginleştirilmiş bir eğitim sunmaktır.
21.YÜZYILIN SINIFI BAYRAKLI' DA
Şimdiye kadar gerçekleştirdiği 5 Erasmus+ projesi ile Türkiye’deki ilkokullar arasında özel bir yere sahip olan Bayraklı Şehit Uzman Çavuş Ali Akdoğan İlkokulu, şimdi de İzmir’de bir ilke imza atıyor!

20 Aralık 2024 - 15:08
YORUMLAR