ADLİ MAHKÛM YAKINLARI BASIN AÇIKLAMASI

Adil Yaşam Derneği olarak adil yargılanmayan insanların haklarını aramaktayız.

ADLİ MAHKÛM YAKINLARI BASIN AÇIKLAMASI

Adil Yaşam Derneği olarak adil yargılanmayan insanların haklarını aramaktayız.

ADLİ MAHKÛM YAKINLARI BASIN AÇIKLAMASI
04 Aralık 2022 - 18:26

Bu sebepledir ki hazırladığımız raporları tüm siyasi partilere ulaştırdık. 
 
Konu suç işledik devlet bizi affetsin konusu değildir. 
Konu Yargıda bugüne kadar yapılan haksızlıkların giderilmesi gerekliliğidir 
 
Suç ve karşılığı cezadır. Hiçbir suçun diğeri ile kıyaslaması yapılmamalıdır. 
 
Hukukun temeli adil yargılamadır. Adil yargılanma halinde, suçun karşılığı olan cezaya kimsenin itirazı olamaz. Çünkü bu adalettir. 
 
Ülkemizde adalete güven çok düşük seviyelerde ve bunun en önemli sebeplerinden birisi adil yargılama ihlallerinin yüksek oranda olmasıdır. 
 
Adalet arayışı, adil yargılanma hak ihlalleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Yargılama ihlallerini; AYM Başkanı 
Zühtü Arslan ‘Başlangıçtan itibaren verdiğimiz toplam ihlallerin % 77 si adil yargılanmaya dahildir. 
Bu sayı ve oranlar bize aslında vahim bir durumu ifade ediyor’ diyerek gelinen noktayı ortaya koymuştur. İnceleme bekleyen ve başvuru yapmayı bile bilmeyen yüz binlerce gariban da düşünüldüğünde bu oran kesinlikle çok daha yüksektir. 
 
Terör suçuyla görevden atılan 4850 yargı mensubunun verdikleri cezalar, görevden atılanların yerine alınan genç hâkim savcıların tecrübe eksikliğinden kaynaklı hatalar ve pandemi sebepli yığılan dosya yükü sebebiyle hızlı ve online yargılamaların olmasından dolayı, verilen kararlardaki hatalar önümüze yargıda ciddi bir sorun olarak gelmiştir. 
 
Adli Mahkûm Yakınları bu durumlardan dolayı yeniden yargılanma isterken MHP af sözünü gündeme getirmiştir. 
 
Bu sözü seçim beyannamesine de eklemiştir. Mahkûm yakınları seçimlerde MHP’yi 19 milletvekilinden 49 milletvekiline taşımıştır. 
 
MHP’nin Af sözünün üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen halâ adalet arayan milyonlarca mahkûm yakını af beklentisi içerisindeyken Sayın Mustafa SARIGÜL Adli Mahkûmlar için GENEL AF çağrısında bulunmuştur. 
 
Adli Mahkûm Yakınları Ayrımsız Genel Af istemekte haklıdırlar. Çünkü; 15 Temmuz’da 4850 hâkim ve bunun dışında binlerce kolluk kuvveti terör suçuyla görevden alındı bunların verdikleri kararların hazırladıkları evrakların ne kadar doğru olduğu konusunda vicdanlar sorgulanmalıdır. 
 
Adaleti silah olarak kullanmış olan bir örgütün üyelerinin verdiği kararlarda yok hükmünde sayılmalıdır. 
 
Adalet bakanı Bekir BOZDAĞ’ın konuşması adli mahkûmların haklı isteklerinin sebeplerini de ortaya koymaktadır. 
 
Adalet bakanı Bekir BOZDAĞ TV konuşmasında; “Fetönün Türk yargısındaki işgaline son verdik. Tespit ettiklerimizi dışarı attık. 5000 hâkim terör suçuyla görevden alındı. Çünkü bağımsız ve tarafsız hareket edemeyen vicdani anayasa kanun hukuk dosya ile bağlı olmayıp terör örgütü ile bağlı olandan Adalet beklememiz mümkün değildir. 15 Temmuzdan sonra görevden aldıklarımızın yerine hâkim savcı aldık. Çok sayıda genç hâkim ve savcımız var. Belki ilk zamanlarda eksiklikleri nedeniyle uygulamalarda hatalar olmuş olabilir. Bundan sonraki süreçte hâkim savcıların eksikliklerinden kaynaklanan sorunların azalacağına inanıyorum…” Sözünün Devamında ise “içeride tek bir masum kalmamalı” demiştir 
 
 
 
 
Adalet bakanımızın konuşması aslında adil yargılanmayanların olduğunu, yargılamalarda hataların olduğunu açıkça ortaya koymuş olsa da, iyileştirme ötesi, mağduriyetlerin çözümü noktasında herhangi bir çözüm sunmamıştır 
 
Ayrımsız af verilmesinden hiçbir siyasi parti çekinmemelidir. 
Mahkumların tekrar suça karışmayacaklarına en güzel örnek; Açık cezaevinden pandemi sebepli mahkûmlar, suç ayrımsız izine gönderilmişler, 2,5 yıldır tekrar suç işlememişler topluma adapte olmuşlar aslında kapalı cezaevlerindekilere referans da olmuşlardır  
Her insan ikinci bir şansı hak eder sözüne en iyi örnek bu durumdur ki; birde adil yargılanma hak ihlali söz konusu iken şans istemek de ayrı bir gurur kırıcı durumdur. 
 
Covid-19 vakası Açık Cezaevlerini vurdu da Kapalı Cezaevlerini es mi geçti? Hayır, es geçmedi aksine daha kötü durumlar yaşadılar. Kapalı Cezaevinde kalanlar yasaklara maruz kaldılar. Kapalıdaki mahkûmlar 2 yıl boyunca Görüntülü görüşmeler tam faaliyete geçmediği için ailelerine sarılmayı bırakın yüzlerini dahi  göremediler 
 
Ayrıca Cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü vardır ve bulundukları koşullar insan haklarına uygun mudur sorusu burada önemli bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır 
 
Milyonlarca adli mahkûm yakınlarının haklı arayış sesine sessiz kalmayacağınızı biliyoruz. 
 
Diyarbakır annelerinin çocuklarının terör suçları nasıl affediliyorsa ki destekliyoruz, örgüt kaynaklı yargıda oluşan ihlaller adına, geçmiş ve izlerinin temizlenmesi adına, Mahkûm annelerinin çocukları da devletimizin şefkatiyle ayrımsız bir şekilde affedilmelidir. 
 
 Her insan bilerek ya da bilmeden suça karışabileceği ihtimali ile hareket etmelidir. Cezaevlerindekiler de bir zamanlar özgürdü cezaevlerine gireceklerini hiç düşünmüyorlardı. 
 
Lütfen kendinizi,  çocuklarınızı adil yargılanmadan haksız cezalarla cezaevindeki masum insanların yerine koyunuz. 
 
Cumhuriyetin ilanının 100. Yılının gelmesi ve geçmişin temizlenmesi adına suç ayrımına gidilmeden izindeki ve kapalı cezaevlerindeki mahkûmları kapsar şekilde ADLİ MAHKÛMA AYRIMSIZ AF ilanı ile birlikte SİCİL AFFI da verilerek insanlar yeniden hayata döndürülmelidir. 
 
Bu konuya siyasi olarak bakmadan, vicdani insani olarak, tüm Siyasi Partiler, Sivil Toplum Kuruşları, Medya Basın Yayın Kuruluşları ve Halkımız destek vermelidir.  
GECMİŞ VE İZLERİ TEMIZLENMELİDİR 
İnsan Hakları Beyannamesi içeriğinde şöyle der: “Cezaevinde bir masum varsa bin suçlu aramızda gezsin ”Bu masumun siz ya da sizin çocuğunuz olduğunu düşünün! 
"İncinsen de incitme", “Düşmanının da bir insan olduğunu unutma” 
 
 
 
 
                                        M.Haluk ÇAVUŞOĞL      Adil Yaşam Derneği Başkanı 
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum