Ramazan’da verdiğiniz kiloyu 3 günde geri almayın
Oruç tutarken öğün sayısının düşmesi ile birlikte yemek yeme alışkanlıkları da değişir. Ramazan ayının sona ermesiyle bir ay boyunca gündüzleri devam eden açlık hissinin ortadan kalkacağı düşüncesiyle insanlar genellikle aşırı tüketime yönelmektedir. Ayrıca Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alan şeker, çikolata ve hamur tatlılarının aşırı tüketimi ise sindirim sistemi rahatsızlıklarının nedenidir. Aslında bayram, beslenme açısından bir adaptasyon süreci olarak değerlendirilmelidir. Bu süreçte aşırı yemek, vücuttaki yağ oranını arttırır ve ciddi sağlık problemlerine yol açar. İnsanların önemli bir kısmı Ramazan’da kaybettikleri kiloyu 3 günlük bayram süresince alabilmektedir.
Bayram kahvaltınızda hamur işi ve şarküteri ürünlerine yer vermeyin
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda açma, poğaça, börek gibi hamur işleri, sucuk, salam sosis gibi yiyecekler ile kızartmalar olmamalıdır. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda reçel, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Bunun yerine; peynir çeşitleri, domates, salatalık, maydanoz, biber, mevsim yeşillikleri ve yumurta tercih edilmelidir.
Bayram boyunca sebze ve meyve ağırlıklı beslenin
Bayramda vücudun ihtiyacından fazla besin tüketmek bulantı, gaz, ağrı ve hazım sorunlarına neden olmaktadır. Bayram süresince yaşanan bağırsak sistemi rahatsızlıkları da kalıcı hale gelebilmektedir. Bu dönemde aşırı yağlı ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır. Sindirimi zor olan et ve et ürünleri ise Ramazan sonrası aşırı hassas olan mideye zarar verebilmektedir. Bayram süresince ve sonrasında sağlık sorunları yaşamamak için beslenmenin sebze ve meyve ağırlıklı olmasına özen gösterilmelidir.
Bayramda günlük beslenme planını değiştirin
Bayram süresince az ve sık yemek yemeye özen gösterilmeli, sağlıklı besinler tüketilmelidir. Besin çeşitliliği fazla bir olan kahvaltı, zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir öğle yemeği, hafif ızgara et ve salatadan oluşan hafif bir akşam yemeği tercih edilmelidir. Ayrıca süt, yoğurt, meyve gibi sağlıklı ara öğünler ile oluşturulan günlük beslenme planı, bayramı ve sonrasını sağlıklı bir şekilde geçirmek ve Ramazan sonrası metabolizmayı normale getirmek için uygulanması gereken en doğru yöntemdir.
Şerbetli tatlılar yerine meyveli tatlar
Bayram ikramlarında ise aşırıya kaçmamak gerekir. Ramazan bayramında geleneksel ikramlardan olan baklava şöbiyet, kadayıf gibi tatlılar ikram edilmemelidir. Misafirlere ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile taze meyvelerden yapılan komposto ve kuru meyvelerden yapılan hoşaf, ayran ya da taze sıkılmış meyve suları servis edilebilir. Bayramda mutlaka tatlı ikram edilmek isteniyorsa meyve tatlıları veya sütlü tatlıları tercih edil
YORUMLAR