Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan ‘‘Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi’’ kapsamında İzmir’de ilk küpeler Tire’de takıldı.
Türkiye çapında Nisan ayında başlayan ve İzmir’de 593 bin adet küçükbaş hayvana Elektronik Küpe takılması hedeflenen projenin ilk ayağı Tire’ye bağlı Hasan Çavuşlar Köyü’nde gerçekleştirildi.
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı açıklamada, projenin koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt sisteminin kurularak hayvan hareketlerinin izlenmesi, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yürütüldüğünü söyledi.
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer ve Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu’nun da katıldığı törende konuşan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise koyun ve keçilerde elektronik kimliklendirmeye geçilmesinin birçok avantaj sağlayacağını belirtti.
HATALAR AZALACAK, HIZ ARTACAK!
Çalışmanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü en yenilikçi projelerden birisi olduğuna vurgu yapan Türer; ‘‘Bu uygulama ile beraber, daha önce manuel kayıt tutma ve veri tabanına aktarma işleminde gecikmeler olabilmekteydi. Yeni uygulama ile birlikte bu olumsuzlukların önüne geçilebilecek, hayvancılık işletmelerinde küpelenen, aşılanan, sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kayıtları ve veri tabanına aktarılması elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde yerinde yapılabilecektir. Ayrıca koyun ve keçilerin elektronik kimliklendirilmesi ve kaydı, sağlıklı ve güvenilir verilerin tutulmasını, hayvan hareketlerinin etkin olarak izlenmesini, hayvan hastalıkları ile mücadelenin desteklenmesini ve hayvancılık desteklemelerinin hedefine ulaşmasını sağlayacaktır.’’ şeklinde konuştu.
SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR VERİ TABANI OLUŞACAK
‘‘Koyun ve Keçilerin Elektronik olarak kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi’’ Avrupa Birliği’ne uyumlu, sağlıklı ve güvenilir verilere dayanan kayıt sisteminin güçlendirilmesini amaçlıyor. Elektronik küpeleme işlemlerine 4 Nisan 2016 itibariyle başlanırken; Küpelerin üzerindeki numara, el terminali aracılığı ile okutulup, kayıt sistemine aktarılacak. Tüm küpeleme verileri ise bakanlık bünyesinde bulunan Koyun Keçi Kayıt Sistemi’nde tutulacak. Proje; hayvan hastalıklarının takibini kolaylaştıracak, okumada hata payını en aza indirecek, uygulama kolaylığı sağlayacak, zamandan tasarruf ettirecek, hayvanların takibini kolaylaştıracak detaylar ile dikkat çekiyor.
YORUMLAR