Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki rektörlük yarışına bir isim daha eklendi. Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Erdal, görev yaptığı 2002’den itibaren üniversitenin gelişmesi için gördüğü eksiklikleri tespit ederek adaylığını açıkladı. Türkiye’de üniversitelerin en büyük sorununun geleceği tespit etmeden plansız büyümeleri ve halktan kopuk olmaları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cenk Erdal, amacının DEÜ’nün geleceğini planlamak olduğunu belirtti. Plansız büyüyen üniversitelerin hedeflerine varmak bir yana aksine uzaklaştığını kaydeden Prof. Dr. Cenk Erdal, şunları paylaştı;
Planlı büyüyüp halkla kaynaşacak
“Türkiye’de birçok üniversite geleceğini ve yapacaklarını planlamadan büyüyor. Bu da hedefe varmalarını engelliyor. Oysa dünya 20 yıl önde. Onun için 20 yıl sonrasını hedefleyip planları geleceğe uygun yapmak lazım. Sadece günü kurtararak bir yere varmak mümkün değil. Ülkemizdeki üniversitelerin bir diğer sorunu ise halktan kopuk oluşları ve elitist tavırları. Üniversiteler mutlaka şehirle, sivil toplum kuruluşları ve halka buluşmak zorunda. Altyapılar çok güçlü, çok büyük yatırımlar var ama karşılığını alamıyoruz. Her branşta çok iyi doktorlar, mühendisler, öğretim üyeleri var, altyapıda uygun ancak rantabl kullanılmadığı için dünya çapında işler üretemiyoruz.”
DEPO Projesiyle takip kolaylaşacak
Prof. Dr. Cenk Erdal, seçilmesi halinde Dokuz Eylül Proje Ofisi’ni (DEPO) hayata geçireceklerinin müjdesini de verdi. DEPO’nun 3 ana görev üstleneceğini ifade eden Prof. Dr. Cenk Erdal, “DEPO ilk olarak öğretim üyelerine proje yazılım desteği verecek. İkinci planda üniversitenin altyapı bilgisine sahip olacak ve projelerde en uygun şekilde kullanımını sağlayacak. Üçüncü olarak da Avrupa Birliği ve dünya projelerini takip edip üniversiteye bağlantılar kuracak. Özetle DEPO, üneversite içinde tüm envanterin kayıtlı olduğu, ihtiyacı olanın aradığı malzemeyi bulacağı santral ofis görevi görecek” dedi.
Ülkenin bilimsel geleceği planlandı
AB’nin, 2023 sürecinde tüm üniversitelerden hangi konularda özelleşip çalışacağını belirlemesini istediğini dile getiren Prof. Dr. Cenk Erdal, bu konuda TÜBİTAK’ın görevlendirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti; “Bu çok önemli bir süreç ve 2023 hedeflerini de kapsıyor. Yeni hedef olarak belirlenen 2071’i de aynı mantıkla planlamak gerekiyor. Türkiye’nin gelecekte lider bir ülke olmasını üniversitelerimiz sağlayacak. Üretilen bilim sağlayacak. Bunun için hedeflerimizi 2071’e göre oluşturuyoruz. Dünyanın yeni lideri olmak için çalışacağız. Ülke hedefleriyle üniversitelerin hedeflerinin örtüşmesi gerekiyor. 2023 hedeflerini görüp ona yürüyebilecek rektörlerin seçilmesi lazım.”
‘Engelsiz Üniversite’ konusunu da çok önemsedeğini aktaran Prof.Dr. Cenk Erdal,
engelliler için dünyada olduğu gibi ne gerekiyorsa yapacaklarını sözlerine ekledi.
Kimdir?
Doğum yeri ve tarihi: Ankara, 1966
Lise: Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, 1985
Lisans: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce), 1992
Tıpta Uzmanlık: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, 2000
Yardımcı Doçent: Dokuz Eylül Üniversitesi Hemodiyaliz ve Transplantasyon Enstitüsü, 2002
Doçent: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (Ünvan: Aralık 2006) (Kadro: Mart 2007)
Doçentlik Alanı: Kalp ve Damar Cerrahisi
Profesör: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2012
YORUMLAR