Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'dan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisinin yaşandığı Srebrenitsa’da acıya tanıklık eden anneler Buca’dan dünyaya seslendi. Soykırımın 21. Yıldönümünde Buca Belediyesi tarafından düzenlenen anma törenine katılan 3 Boşnak anne, 8372 olarak açıklanan sayının çok üzerinde kayıpları olduğunu belirterek, Türkiye’den yardım istedi. Adatepe Mahallesi’ndeki Srebrenitsa Anıtı’nda düzenlenen törende “Zalimler, soykırımı gerçekleştirenler utansın. Bizler dim dik duralım” diye dünyaya seslenen Boşnak annelerin acısına çok sayıda Bucalı’da ortak oldu. Törene Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın yanı sıra CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır ile Musa Çam da katıldı.
Avrupa’nın ortasında 1995 yılında yaşanan tarihin en büyük soykırımlarından birinde yaşamını yitiren 8 bini aşkın Boşnak 21. yıldönümünde Buca’da düzenlenen törenle anıldı. Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa Anıtı’nda düzenlenen törene CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz ve çok sayıda davetli katıldı.
Soykırıma tanık olup çocuklarını, eşlerini kaybetmiş 3 Srebrenitsa’lı anne de katliamın 21. yıldönümü anma töreninde Buca’daydı. 21 yıl önce yaşanan ve 8 bin 372 kişinin katledildiği soykırımın acı dolu sahnelerinin tüm gerçekliğiyle gözler önüne serildiği dekor anneleri gözyaşlarına boğdu.
Soykırımda iki oğlu, kocası ve ailesinden 38 kişiyi kaybeden Ramiza Gurdic, kendilerini yıllar öncesine götüren anlamlı sahneler karşısında, dinmeyen acısını boğazına düğümlenen şu cümlelerle aktarabildi: “Bugün buradaki görüntüler beni 20 yıl öncesine götürdü. Orda iki oğlumu ve kocamı gömdüm. Ve şu an da 20 sene önceki gibi mezarları arıyormuş havasındayım. Biz anneler yarınlar için güçlü ve sabırlı olmak zorundayız. Sadece 6 yaşında kızım kaldı onunla hayata tutunmak zorunda kaldım. Ailemden 38 kişiyi kaybettim. Ve ben oğlum Mustafa’nın vücudunun bir kısmını bulabildim. Onu bir bütün olarak doğurdum ama bir bütün olarak gömemedim. Bugün burada çok duyguluyum. Zalimler, soykırımı gerçekleştirenler utansın. Bizler dim dik duralım. Soykırımda kaybolanlar 12 bin kişi. Ama kayıtlı olarak 8 binlerden bahsediyorlar. Bizlere sesimizi duyurmak için yardımcı olun”
Soykırıma şahit olan diğer bir acılı annesi ise Enisa Podzic’ti. O da yaşanan katliamda eşini ve kardeşini kurban vermiş gözünde yaş dinmeyen bir anne. Düzenlenen anlamlı törende yıllar öncesine dönen Enisa anne, “Kendi yakınlarımızın cenazesini bulduğumuzda biraz olsun sevinçli oluyoruz. Cenazelerimizi bir bütün olarak bulduğumuzda acılarımız biraz olsun hafifliyor. Güçlü olmak zorundayım. Aileni kaybetmek kolay değil. Her sene 11 Temmuz’da onların mezarına gidiyordum. Bu sene de Buca Belediyesi’nin davetiyle buraya geldim” sözleriyle acı yüklü duygularını paylaştı.
Soykırımın bir diğer tanığı Sadeta Katica ise 21 yıl önce yaşanan acıyı unutmayıp, kendileriyle yakından ilgilenen Buca Belediyesine teşekkür ederken, “Çok duyguluyum, çığlık atabilirim“ sözleriyle duygularını özetleyebildi.
“UNUTMADIK! UNUTTURMAYACAĞIZ”
Katliamı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren kısa film gösteriminin ardından konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, insanlık adına utanç verici soykırımı lanetlerken Srebrenitsa’lı annelerin yüreklerindeki dinmeyen acıyı paylaşmak için Buca’ya davet ettiklerini söyledi. Buca’nın yarı nüfusunun o topraklardan geldiğini belirten Başkan Piriştina, “Bizler, Buca ve İzmirliler bu insanlara yapılan zulmü ve yapılanları unutmadık ve unutturmayacağız“ dedi.
Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak müslümanı selamladı.
YORUMLAR