29 kere 40 yıl
Cevahir  ÖZOĞUL AĞIR

Cevahir ÖZOĞUL AĞIR

29 kere 40 yıl

06 Haziran 2024 - 10:46

29 kere kırk yıl kölesiyiz öğretmenin.
 Yıllar yıllar önce duygularımıza tercüman olan bu şarkıyı milli marş tadında dinlerdik. Çünkü öğretmen; ana baba demenin dışında hayata, geleceğe dair yürüyeceğimiz yolu açan, aydınlatan, kılavuz ve rehber olan demekti. Bizim nesil bu tanı ve duygu ile büyüdü. Çoğumuz "büyüyünce ne olmak istiyorsun" sorusuna hiç düşünmeden "öğretmen" olacağım cevabını verirdi gerçekten de öğretmen ana gibi senin derdinle  dertlenir baba gibi senin geleceğin için kaygılanır ve yol gösterici olurdu. Peki ne oldu da bu gürül gürül akan çağlayanların sesi kısıldı, öğretmenlik mesleği neredeyse yok olma durumuna getirildi. Her yıl değişen eğitim müfredatları beraberinde değişen değersizlikler doğurdu.  Bir öğretmen sabah okuluna giderken bugün dersimi şöyle işleyeyim daha verimli olur düşünmek yerine acaba bugün başıma bir şey gelecek mi diye düşünüyorsa orada ciddi bir sıkıntı var demektir. Verimliliği, enerjisi düşürülen bir eğitimci de size ve gelecek nesillere açılacak hiç bir yolu aydınlatamaz.   Şaha  kalkıyoruz ama okulda bir öğretmenin öldürülmesini, öldürülesiye dövülmesini,  şiddetle taciz edilmesini engelleyemiyoruz. Şaha kalkıyoruz ama okulda bir öğretmenin öldürülmesini, öldüresiye dövülmesini, şiddetle taciz edilmesini engelleyemiyoruz demek bizim şaha kalkmamız Beygir gibi sadece ayaklarımızı havaya dikmekmiş. Bana göre şaha kalkmak Sen ayaktayken karşı tarafın seni net görmesi demektir.
Sen eğitimde ileriysen, 
Sen sağlıkta ileriyisen, 
Sen güvenlikte ileriyisen, 
Sen hukukta ileriysen... 
İşte o zaman şaha kalkmış olursun. Çünkü Çin Seddi gibi her yerden görünürsün. Öğretmen ölüyorsa, 
Doktor ölüyorsa, güvenlik ve adalet  zafiyetinden ön kapıdan giren arka kapıdan çıkıyorsa şapkanızı önünüze koyun ve düşünün LÜTFEN. 
Öğrenci sınıfta, bahçede "lan Hoca" diye konuşuyorsa, itibarsızlaştırdığınız bu kıymetli mesleği ve mesleğe gönül verenleri düşünün Lütfen. Ben  ellibeş yaşındayım, şu an bir öğretmenime rastlasam saygı duruşunda düğmelerimi iliklerim. Hangi ara "lan Hoca" "Bana bak öğretmen"e geldik. Bunun sorumlusu kim? Ben yine Geleceğe dair Umudumu yitirmedim, yitirmekte istemiyorum. Biliyorum ki Mustafa Kemal 'in güvendiği gençlik  hep var, var olacak. Yeter ki önleri kesilmesin, yolları aydınlatılsın. 
 29 kere 40 yıl kölesiyim Öğretmenin !

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • S.IRMAK
    3 hafta önce
    Canım duygularımızı çok güzel anlatmışsın... ellerine,kalemine sağlık.....
  • Nedret Keskin
    3 hafta önce
    Tüm kalbimle katılıyorum söylediklerinizi öğretmenim
  • Seyhan ÖZTUNÇ
    3 hafta önce
    Teşekkürler. Harika bir yazı olmuş. Kalemine sağlık. Başarılarınızın devamını diliyorum.
  • Gülsevim çoban
    3 hafta önce
    Yüreğinize sağlık Cevahir hanım ne kadar güzel yazmışsın şimdiki öğrenciler de veliler de aynı saygı hiç yok gördüğümüz, duyduğumuza göre tebrik ediyorum sizi ????
  • Fehmiye Avcı
    3 hafta önce
    Tebrik ediyorum, yüreğine sağlık arkadaşım. Öğretmenini bakanın iki dudağından çıkacak çağ dışı müfredata biat eden haline getiren bir toplum, güneşe arkasını dönmüştür ve göreceği tek şey de kendi gölgesidir. O güneş ki, bilimdir, sanattır, laikliktir, Atatürk 'tür. Bitkilerin güneşten beslenmesi gibi toplumlarda bundan beslenir. Bu hayat kaynaklarına sıtımızı döndüğümüz için raşitimli hastalar sardı etrafımızı. Bilim, sanat hor görülüp, diplomasız köşe dönenler yüceltilirken ahlaki değerler ayaklar altında ezilirken, doktorlar, öğretmenler dövülürken, birileri Paris'te dükkan kapatırken, birileri kırk kınasındaki törende tek taş takıyordu bebeğin parmağına. Ahlakın çöktüğü bir toplumun dini imanı para oldu. Herkes diplomasına göre değil, parasına göre değerlendirilir oldu. Aklımızı başımıza devirmek umuduyla esenliklerdiliyorum arkadaşım. Fehmiye Avcı ????
  • Ş.U .Girgin
    3 hafta önce
    Ne yazık ki ülkemizde son yıllarda yavaş yavaş eğitimin içi boşaldı eğitimliler değersizleştirildi yapacak bir şey yok mühür kimdeyse padişah o,
  • Jale GÜNER
    3 hafta önce
    Kaleminize kuvvet elinize yüreğinize emeğinize sağlık Cevahir hanım çok güzel bir yazı yazıp,hislerimize tercüman olmuşsunuz.Söylenebilecek her şeyi yazmışsınız. İyi ki varsınız.Okuyan herkesin duyması,duyurması ve anlaşılması dileğiyle !…